T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / MERKEZ - Neriman-İbrahim Küçükkurt Ortaokulu

TARİHÇEMİZ

.


10-04-2019

İBRAHİM KÜÇÜKKURT

26 Eylül 1934 yılında Afyon'un köklü Hacı Kavaslar sülalesinin bir ferdi olarak, Afyon Merkez Çavuşoğlu Mahallesi'nde dünyaya geldi. İlkokulu 4.sınıfa kadar Namık Kemal İlkokulu'nda 5.sınıfı Cumhuriyet İlkokulu'nda okudu. Ortaokul eğitimine 1946 yılında Afyon Lisesi'nde başladı. 1951 yılında Eskişehir Ticaret Lisesi'ne girdi ve başarılı bir öğrenci olarak 1955 senesinde eğitimini tamamladı. Eskişehir'de arkadaşlarıyla birlikte "Erek" isimli bir edebiyat dergisi çıkardı. Liseden sonra eğitimine İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu'nda devam etti. Eğitimine devam ederken öğretmenlerinin referansıyla "Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Talebe Yardım ve Neşriyat Bürosu'na muhasebeci olarak atandı. 1959 yılında Yüksek İktisat ve Ticaret Okullarının İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi olması için öğrenci olmasına rağmen büyük gayret sarf etti. 1960 Şubatı'nda yüksek eğitimini tamamladı.

1960 yılının Mart ayında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde İktisat Asistanı olarak göreve başladı. 1961 yılında Neriman Turhan ile evlenerek, her zaman birbirlerini destekleyen seven, sayan 50 yıllık örnek bir birlikteliğe imza attı. 30 Ağustos 1965 yılında, Afyon'da "Kocatepe Gazetesi'ni kurarak yayın hayatına başladı. 1968-1970 yılları arasında İstanbul'da askerlik görevini yerine getirdi. 15 Temmuz 1974'de Afyon'u ziyaret eden dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e bir dilekçe vererek, 1974'de Afyon'da; Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu'nun açılmasına öncülük etti. 20 Temmuz 1974'te başlayan Kıbrıs Barış Harekâtını Anadolu Basınından savaş muhabiri olarak izleyen tek gazeteci oldu. Hisar Bankası Yönetim Kurulu üyesi olarak Afyon Eşrefpaşa Mahallesi'nde 21 Kasım 1981 yılında açılan Hisarbank 100.Yıl İlköğretim Okulu'nun yaptırılmasına öncü oldu.

Afyon'da üniversite kurulması için çabalarını devam ettirerek 1992 yılında, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin adının kanuna geçmesine gayret sarf etti. Üniversite'den "Çocuğum" diye bahseden İbrahim Küçükkurt'un, üniversiteye desteği her zaman devam etti. 1950 yılından itibaren topladığı ve üzerinde çalıştığı zengin kütüphanesini Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne armağan etti. Afyon Kocatepe Üniversitesi; Türkiye'de İktisadi ve Ticari İlimler Akademilerinin ve Afyon'da yükseköğretimin kurulmasında, gelişmesinde öğrenciliğinden bu güne değin çok yoğun mesai harcayarak katkıda bulunmasından dolayı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Senatosunun 21.06.2004 tarihinde yapılan toplantısında oy birliği ile alınan kararla "Fahri Doktora" unvanı ile onurlandırıldı.

Eşi ile birlikte eğitime verdiği desteği ve önemi, "Neriman-İbrahim Küçükkurt Ortaokulu " yapılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağışladığı arsa ile bir kez daha gösterdi. Hayatını Afyon'un gelişmesine, eğitime, çalışmaya, iyiliğe vakfeden; çocukları çok seven, lise ve üniversite öğrencilerine sayısız burs veren, hayırsever insan İbrahim Küçükkurt, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeni ile 30 Aralık 2011'de aramızdan ayrıldı.

NERİMAN KÜÇÜKKURT

15 Ocak 1942 tarihinde Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde doğdu. Galiçya ve Çanakkale Savaşları'nda gazilik onuruna erişmiş. Pazaryeri'nin önde gelen tüccarlarından olan babası Mehmet Bey ile çalışkan, fedakâr ve aydın bir anne olan Vasfiye Hanım'ın yedinci ve son çocuğu olarak dünyaya geldi.

Çocukluğu ve gençliği, zamanın kısıtlı olanaklarına rağmen sosyal bir çevrede mutlu ve verimli bir şekilde geçti. Okuma, öğrenme merakı ve azmi o yıllarda öğretmenleri ve çevresi tarafından takdirle karşılandı. İlkokul ve ortaokul Pazaryeri'nde tamamladı. O dönemde lise eğitimine devam edebilmek oldukça zordu. İlçede lise bulunmadığı için öğretimine Eskişehir'de devam etti. Dönemin seçkin okullarından biri olan Atatürk Lisesi'nden 1959'da üstün başarıyla mezun oldu.

1961 yılında Afyon'un tanınmış simalarından İbrahim Küçükkurt ile evlendi. Eskişehir'de geçen üç yılın ardından Afyon'a yerleşti. Okuma azmi ve isteğinin yaşa bağlı olmadığını göstererek 1979 yılında, şimdiki adı Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi olan, Afyon Mali Bilimler Fakültesi'ni bitirdi. Mezuniyetinden sonra üç yıl özel bir şirkette çalıştı.  

Türk kadınını Güçlendirme Vakfı Afyon Şubesi'nin kurucu üyeliğini yaptı. Yıllarca ikinci başkan olarak vakfın eğitim çalışmalarına katıldı. Bu dönemde özellikle kız çocuklarının okula gitme oranının artırılması ve ihtiyaç sahibi çocuklara eğitim bursu sağlanması konularında çalıştı.

          Afyon'un sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlayan pek çok proje, etkinlik ve çalışmalarda bulundu. Afyon'a büyük hizmetleri bulunan, 30 Aralık 2011 yılında vefat eden İbrahim Küçükkurt ile 50 yıllık evliliği boyunca eşinin en büyük destekçisi ve yardımcısı oldu.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.10.2013 - Güncelleme: 07.01.2022 11:00 - Görüntülenme: 4931
  Beğen | 13  kişi beğendi